
4 basisregels voor quotes
Quotes geven je tekst meer schwung en maken het geheel vlotter leesbaar. Wil je een reactie van een tevreden klant in je blog of op je website verwerken? Met deze vier basisregels doe je het goed!
Enkele ‘ of dubbele ” aanhalingstekens?
Beide kunnen. Tegenwoordig winnen de enkele aanhalingstekens aan populariteit.
Horen komma’s binnen of buiten de aanhalingstekens?
Als er een komma in de aangehaalde tekst staat, plaats je de komma binnen de aanhalingstekens, anders erbuiten:
‘Ik herinner me nog heel goed’, steekt klant Jan van wal, ‘de allereerste keer dat ik bij jullie kwam eten.’ (Ik herinner me nog heel goed de allereerste keer dat ik bij jullie kwam eten bevat geen komma)
‘Een goede prijs is erg aantrekkelijk,’ getuigt Michelle, ‘maar de service die je hier krijgt, is een nog belangrijker argument om voor deze winkel te kiezen!’ (Een goede prijs is erg aantrekkelijk, maar de service…: er staat een komma in de quote zelf: die hoort dus binnen de aanhalingstekens)
Wat met punten, vraagtekens of uitroeptekens?
Als het punt deel uitmaakt van het citaat, komt het binnen de aanhalingstekens. Er komt dan niet nog een tweede punt om de gehele zin af te sluiten:
Klant XY getuigt: ‘Ik heb erg lekker gegeten in dit restaurant. Alles vers en met liefde bereid, niets op aan te merken.’
Een leesteken na de afsluitende aanhalingstekens kan wel als het gaat om een deel van een citaat:
De bezoeker noemde het evenement ‘een niet te missen spektakel’.
Hetzelfde geldt voor uitroeptekens en vraagtekens.
Wat met spaties in quotes?
Bij aanhalingstekens komt er géén spatie achter het openende teken en voor het afsluitende teken. Er komt normaal gezien wél een spatie voor het openende teken en na het afsluitende teken. Als er een leesteken op volgt, komt ook daar geen spatie. Zie alle bovenstaande voorbeeldzinnen.
Benieuwd naar meer schrijftips? Lees volgende posts over die of dat, 7 copywriting tips of tangconstructies.