Gevaar Social Media

7 gevaren van social media

Aangezien social media big business zijn, volop door bedrijven worden ingezet en miljarden gebruikers tellen, zijn de voordelen legio. Maar wie voordelen zegt, denkt meteen ook aan nadelen. Ja hoor, er zijn nadelen aan social media. Er zijn zelfs gevaren. Gevaren voor wie de sociale media alleen maar persoonlijk gebruikt, maar zeker ook voor de professional! Hou je vast aan de takken van de bomen!

  • Denk na over wat je wel of niet plaatst. Moet alles openbaar? Scherm indien nodig je profiel af of zet niet alles wat je post, open voor het brede publiek. Dat je niet met vakantiefoto’s op social media moet strooien om dieven niet op ideeën te brengen, is algemeen geweten (en toch blijven velen het doen). Maar als je werk zoekt of ooit van job wil veranderen, mag je er zeker van zijn dat je toekomstige werkgever je social media profiel duchtig zal checken. Hou het dus best proper ;-)

  • Spijt van een post? Je lijkt een post soms makkelijk te kunnen verwijderen. Niets is minder waar. Eens iets op het wereldwijde web heeft gestaan, is het erg moeilijk om het er weer van te halen, zeker als er al reactie op is gekomen. Eens op internet, altijd op internet.

  • Social media zijn vluchtig, alles moet snel gaan… Dat kan al es resulteren in onzorgvuldigheden, te snelle reacties of verkeerde tweets. Heb je een Letermeke gedaan? Het is snel gebeurd! Missen is menselijk, probeer op een goede manier je fout recht te zetten… Tot in den treure: denk na over wat je wel of niet plaatst, en ga niet overhaast te werk!

  • Even stilstaan bij de mogelijke reacties op een post, kan nooit kwaad. Als er ongewild een discussie ontstaat op een onschuldige post, dan sta je daar mooi te blinken… De sociale media zijn van iedereen, en soms komen op je bericht reacties waar je het helemaal niet mee eens bent. Het gevaar bestaat dat lezers of volgers de reactie ook met jou gaan linken, terwijl het niet eens jouw reactie is. Opletten dus!

  • Going viral… De natte droom van velen, want je verwerft naambekendheid, je bereik schiet de hoogte in, je krijgt views en likes dat het een lieve lust is… Maar viraal gaan kan ook nadelen hebben!‘There is no such thing as bad publicity’ is relatief in internet-wonderland. Een negatief bericht dat viraal gaat, komt om de zoveel tijd weer boven water. Dat kan serieuze imagoschade veroorzaken.

  • Social media lijkt een makkie. Veel bedrijven nemen het er maar even snel bij. Dat is een misvatting. Social media professioneel inzetten is een werk van lange adem. Je haalt echt niet in één-twee-drie resultaat! Om goed met de sociale media te werken, moet je er behoorlijk wat tijd en hoop geplan voor over hebben. Maar het is die investering zeker waard!

  • Het internet is een ware informatiesnelweg, en ook op social media gaat alles razendsnel. Een review, een klacht of een vraag worden soms sneller dan het licht gedeeld. Daarom, nogmaals: besteed voldoende tijd aan je sociale media, monitor je verschillende platformen en probeer snel te reageren, zeker op een klacht!

Wil je meer social media tips & tricks? Lees hier hoe je kan omgaan met 7 verschillende social media gebruikers of kom te weten of het echt nodig is om dagelijks te posten op Facebook