
9 tips voor meer persaandacht
Veel ondernemers vinden vaak dat ze iets belangrijks te melden hebben. Iets dat iedereen moet weten. Iets dat in de krant zou moeten staan. Vinden de ondernemers. Zij wel. Hoe zorg je ervoor dat ook de journalist de nieuwswaarde van je bericht inziet?
Hoe vergroot je de kans dat de pers je nieuwsje effectief publiceert? 9 tips!
1 | Wat is nieuws?
Wat heeft de lezer aan mijn nieuws? Mijn nieuw product is baanbrekend en zal het leven van vele consumenten ingrijpend veranderen. Ok, dat is nieuwswaardig. Mijn bedrijf breidt uit en zal binnenkort nieuwe mensen nodig hebben: ook dit kan de pers en hun lezers interesseren. Mijn medewerkers zetten zich tijdens een teamdag belangeloos in voor het goede doel: ook hiermee wil en kan je naar buiten komen. We nemen dit jaar deel aan de Open Bedrijvendag: ok. Ons bedrijf of product won een belangrijke en algemeen bekende prijs: doen!
2 | Pers en pers is twee
Het zoveelste technische product voor een nichemarkt waar Jan met de pet nog nooit over gehoord heeft? Dergelijk nieuws heeft weinig kans om de aandacht van de gewone journalist te wekken. Voor dergelijke nieuwtjes schrijf je beter een vaktijdschrift aan dan de algemene dag- of weekbladen. Met vaktijdschriften bereik je een ander, maar zeker even waardevol publiek! Denk na wie weet moet hebben van je nieuws. De gewone consument? De specialisten in je vak? De actieve social mediagebruikers? Anderen?
3 | Verpak je nieuws kant en klaar
Maak het de journalist gemakkelijk. Maak een persbericht dat klaar is voor publicatie. Deel het in met een inleiding waarin je de belangrijkste zaken zegt, en vervolg met enkele alinea’s die aangenaam geschreven zijn, enkele quotes, voorbeelden en cijfers bevatten… Voeg zeker ook passend fotomateriaal toe!
Wil je meer tips om een goed persbericht te lezen? Hou dan onze blog in het oog: volgende week geven we extra tips!
4 | Wat met persconferenties?
Persconferenties worden nog georganiseerd, maar dan moet je echt bijna wereldschokkende zaken te melden hebben. Het moet de moeite zijn om de journalist uit te nodigen: wat in een persbericht kan, moet in een persbericht. Wil je iets demonstreren, zijn er verschillende partijen betrokken bij het nieuwsfeit? Dan kan je overwegen om de pers uit te nodigen.
5 | Hoe vaak mag ik persberichten versturen?
Wees streng voor jezelf. Verstuur je elke week een bericht zonder of met maar geringe nieuwswaarde, dan kan de journalist bij de zoveelste mail van jou al overwegen om je bericht meteen te verwijderen, zonder het effectief te lezen. Voorkom ‘nieuwsmoeheid’ bij het zien van je naam of e-mailadres.
6 | Naar wie verstuur ik mijn persbericht?
Think local. VRT, VTM of De Morgen halen is niet evident. Als lokale (West-Vlaamse) ondernemer zijn de Krant van West-Vlaanderen, de plaatselijke pagina’s van Het Nieuwsblad of Het Laatste Nieuws zeker haalbaar, en ook Focus of WTV kan wel es lukken. E-mailadressen vind je online. Wil je graag vaker in de pers komen? Investeer in duurzame contacten en leg een perslijst aan.
7 | Is een persbericht nog van deze tijd?
Een persbericht kan nog, maar het moet niet noodzakelijk. Als expert communicatie bij VDAB bouwde ik lang aan een journalistiek netwerk op Twitter: ik volg redacties en journalisten, en zij volgen mij. Opvallend nieuws, nieuwe werkloosheidscijfers en andere nieuwsjes verspreidde ik soms alleen via Twitter, en ook dan werden ze vaak opgepikt.
8 | Kan ik nog iets extra doen?
Je persbericht is de deur uit, je tweet is de wereld in gestuurd… En nu? Zitten wachten? Weet dat een journalist talloze berichten krijgt. Door het goed op te stellen en eruit te doen springen met een goeie titel, kom je al ver, maar aarzel ook niet om een redactie of journalist in de dagen na het versturen van je bericht ook eens persoonlijk op te bellen. Heb je mijn bericht goed ontvangen? Kan het je interesseren? (= ga je het publiceren? ;-) ) Heb je nog info te kort? Kan ik nog iets doen?
Ook als je de pers uitnodigt op een persconferentie of op een event, wil je graag weten of ze daadwerkelijk zullen komen. Bel hen op, vraag het hen. Twijfelen ze nog, dan is dit het uitgelezen moment om nog wat extra info te geven om ze over de streep te trekken.
9 | Ben je onzeker?
Is mijn nieuws belangrijk genoeg om mee naar buiten te komen? Of wil je ondersteuning bij het schrijven van persberichten? Eén adres!