Social Media Type Gebruiker

Hoe ga je om met 7 verschillende types social media gebuikers?

Wist je dat er 7 types sociale media gebruikers zijn? De ene is zelf actief, de andere minder, de ene liket in het wilde weg, de andere reageert enkel negatief… Elke volger, liker, klant of mening heeft waarde. Maar hoe speel je op een goeie manier op in op die verschillende profielen?

1. De stille volger

De stille volger weet wat je doet en waar je voor staat, maar hij is meestal (nog) geen klant. Hij volgt je omdat zijn vrienden dat ook doen. Stille volgers zijn best ok, maar hoe maak je er een meer betrokken volger van? Beelden, video, polls… vinden stille volgers leuk. Stel ook eens een vraag!

2. De casual fan

Deze volger vindt wat je post echt leuk, want hij is al klant of heeft al ervaring met je product of dienst. Hij liket niet alleen je posts, hij zal ook al wel es iets delen. Hij wil tonen aan zijn vrienden dat hij fan is van jou. De casual fan heeft vooral interesse in je nieuwe producten: vraag gerust zelf om te delen!

Weetje: 70% van de consumenten vertrouwt op aanbevelingen van vrienden en familie. De casual fan is dus erg waardevol!

3. De koopjesjager

49% van de social media gebruikers zijn zogenoemde koopjesjagers. Ze volgen je pagina omdat ze op zoek zijn naar promoties of speciale acties. Je weet wat je te doen staat: verleid deze volgers met interessante deals die ze in hun enthousiasme ook delen met hun eigen vrienden.

4. De klagende klant

Ook reacties van klagende klanten zijn waardevol! Klagers vormen een risico omdat hun mening ook hun vrienden en familie kan beïnvloeden. Als jij als bedrijf de klacht snel en goed behandelt, heeft de mening van de klager meestal geen verder negatief gevolg. Luisteren, begrip tonen en een gepaste oplossing voorstellen is hier de beste aanpak.

Let op! Probeer de klacht snel te beantwoorden: 42% van de klanten die bedrijven online contacteren, verwachten een antwoord binnen het uur… Snel reageren toont ook dat je de mening van je klanten belangrijk vindt: doen dus!

5. De schreeuwer

Waar de klagende klant klaagt over een aspect van een product of een dienst, schreeuwt de schreeuwer zijn ongenoegen over je uit zonder dat hij zelfs maar klant is… De schreeuwer is vooral kwaad en wil ventileren, ook al heeft het misschien ook helemaal niets met jouw bedrijf te maken. Als bedrijf blijf je dus best kalm en ga je zeker geen onnodige discussie aan.

6. De cheerleader

De cheerleaders zijn je gedroomde volgers. Ze liken en sharen volop en zijn echte ambassadeurs voor je bedrijf. Maak hen duidelijk dat je apprecieert wat ze doen en betrek hen eventueel in je posts: zo worden ze nog loyaler!

7. De trouwe volger

Je trouwe volgers zijn vaste klanten, maar ook je dichtste familie en vrienden. Ze delen hun ervaringen en bevelen je aan, zowel online als offline. Ze durven ook al eens opbouwende kritiek geven: die is erg waardevol en bruikbaar om verder te groeien! Net zoals bij de cheerleaders: waardeer hun feedback, zowel de positieve als de opbouwend kritische!

Bron: christiankonline

Klik hier voor meer social media tips!