Sexy Fokschaap Dt Speltip

Wat als... Google een werkwoord wordt?

De ene noemt de Engelse leenwoorden in onze taal een verrijking, de ander zweert bij Nederlandse alternatieven. Soms zijn er geen goeie synoniemen en moeten we naar de Engelse (werk)woorden grijpen. Brengen Engelse werkwoorden in onze taal je ook wel eens aan het twijfelen?

Weet dat de werkwoorden geleend uit het Engels dezelfde vervoegingsregels volgen als gewone Nederlandse werkwoorden. Ze krijgen dus de uitgangen -t en -en in de tegenwoordige tijd, -de(n) of -te(n) in de verleden tijd en -d of -t in het voltooid deelwoord. Soms staat er een e voor de uitgang omdat dat nodig is voor de uitspraak.

  • downloaden: jij downloadt, hij downloadde, ik heb gedownload

  • saven: jij savet, hij savede, ik heb gesaved (de -e moet hier behouden blijven om het geheel leesbaar te houden)

Ook ’t kofschip of ’t sexy fokschaap gaat helemaal op voor de Engelse werkwoorden – ook na de klanken sj en tsj (meestal geschreven als sh of ch).

  • lunchen: jij luncht, hij lunchte en ik heb geluncht (’t kofschip)
  • racen: jij racet, hij racete en ik heb geracet (ook hier geldt ’t kofschip: de eindklank is -s)

Let op voor Engelse werkwoorden waarvan de stam eindigt op een dubbele medeklinker:

  • we vernederlandsen de stam en laten een medeklinker vallen als dit de uitspraak niet verandert: stressen: jij strest, hij streste, ik heb gestrest / grillen: jij grilt, hij grilde, ik heb gegrild. Dit is hoe Van Dale en Het Groene Boekje het voorschrijven. Hier en daar zie je de medeklinker toch dubbel, maar hebben we niet ooit geleerd dat Het Groene Boekje heilig was? ;-)

  • als de uitspraak zou veranderen door een medeklinker weg te laten, houden we hem dubbel: paintball (uitgesproken -bol): jij paintballt, hij paintballde, ik heb gepaintballd / vergelijk met basketballen, dat meestal als -bal uitgesproken wordt: jij basketbalt, hij basketbalde, ik heb gebasketbald

Rariteiten…

  • Het zou er het seizoen voor moeten zijn: barbecueën! Het Groene boekje voegt een ë toe aan de infinitief en de wij/jullie/zij-werkwoordvervoegingen. Ik barbecue, jij/hij barbecuet, maar wij/jullie/zij barbecueën! Ik barbecuede, wij barbecueden…

  • Google is niet alleen een merknaam, het is een werkwoord geworden ook. Het Groene Boekje voegt in de hele vervoeging een -e toe: googelen: ik googel, jij/hij googelt, wij/jullie/zij googelen. Ik googelde, wij googelden…

  • Sommige werkwoorden kunnen op twee manieren worden uitgesproken in de verleden tijd: bridgen: ik bridge, jij bridget, ik bridgete OF ik bridgede, ik heb gebridget OF ik heb gebridged.

Blijf je twijfelen? Een officieel adres: Het Groene Boekje! www.woordenlijst.org